Call of Duty doplácí na každoroční vydávání a s tím spojené malé inovace, které se postaraly o to, že Call of Duty: Vanguard z podzimu loňského roku se prodával hůře než jeho předchůdce a stal se pro Activision finančním propadákem. Méně se daří také bezplatnému Call of Duty: Warzone, battle royale akci vůbec nevyšla nová sezóna s přechodem na novou mapu.

Výsledkem je, že Activision za rok přišel o 50 milionů aktivních hráčů (to je hráč, co zapne hru alespoň jednou za měsíc). Zatímco v březnu 2021 měla společnost ještě 150 milionů hráčů měsíčně, tak nyní je to 100 milionů. Co by za to některé společnosti daly…

Activision samozřejmě nevydal pouze Call of Duty, uvedl na trh také Tony Hawk's Pro Skater 1+2 nebo Crash Bandicoot 4: It's About Time, ale vlajkovou lodí je Call of Duty, které se v drtivé většině podílí na výsledcích firmy.

Sám Activision pokles přičítá několika faktorům, včetně menšího zájmu o Call of Duty: Warzone a nižším prodejům placeného Call of Duty: Vanguard, zatímco čísla u Call of Duty: Mobile se moc nezměnila.

Vydavatel si také uvědomuje, že bylo chybou odstranit z Warzone u hráčů oblíbenou mapu Verdansk, kterou nahradila nová mapa zasazena do Pacifiku s mnoha chybami, které nebyly dlouho opraveny. Hráči jsou také zklamáni ze sezónních aktualizací a trápí je problémy s vyvážením nových zbraní i příliš podvodníků, které se navzdory snahám nedaří vývojářům zastavit. I když nová ochrana Ricochet identifikovala dalších 54 tisíc cheaterů, předtím to bylo 90 tisíc.

Dnes bude v Call of Duty: Warzone a Vanguard spuštěna třetí sezóna ve znamení monster, přichází totiž Godzilla a King Kong v rámci operace Monarch.

Activision teď bude doufat, že hráče více zaujme letošní Call of Duty: Modern Warfare 2, pokračování měkkého restartu z roku 2019. Příběh se prý bude točit kolem amerických speciálních jednotek bojujících proti kolumbijským drogovým kartelům. Zdroje serveru VGC tvrdily, že půjde o drsnější pojetí kampaně Modern Warfare 2019 a nabídne větší množství bojů na blízko a složité rozhodování.

A v zákulisí dochází k přípravě nové mapy pro Warzone a také probíhá vývoj nového Call of Duty: Warzone. Prý masivní evoluce se spoustou režimů, včetně sandboxového módu.

Otázkou je, kdy takzvané Warzone 2 vyjde. Také víme, že v roce 2023 by si série Call of Duty měla dát po téměř dvaceti letech pauzu a plnohodnotný nový díl si máme zahrát až v roce 2024. To se stalo pouze jednou, po premiéře prvního Call of Duty z roku 2003 čekali hráči na druhý dva roky. Od té doby jsou další díly vydávány pravidelně, rok, co rok