Ať už se to zdá nemožné jak chce, vydavatelský gigant Activision Blizzard stojící za tituly jako World of Warcraft, Overwatch či Call of Duty obdržel další žalobu, tentokrát ze strany Equal Employment Opportunity Commission (Komise pro rovné příležitosti v zaměstnání). Holt, když balancujete na okraji propasti, jste odsouzeni do ní jednoho dne spadnout a Activision Blizzard do ní v posledních pár měsících zahučel po hlavě hned několikrát.

EEOC vyšetřovalo Activision Blizzard v průběhu posledních tří let – konkrétně od 26. září/septembra 2018 – a v průběhu včerejšího dne se proti nim rozhodli vystoupit a podali oficiální žalobu. Hlavním důvodem pro jejich vyšetřování byla údajná diskriminace na pracovišti, která se v posledních několika měsících řeší. Ve své žalobě přitom poukazují na sexuální diskriminaci týkající se těhotenství, sexuálního obtěžování a aktů odvety vůči zaměstnancům.

Zajímavé ovšem je, že EEOC informovalo Activision Blizzard o jejich vyšetřování již 15. 6., tedy měsíc před žalobou, která přišla ze strany Kalifornie. Od té doby je Activision Blizzard v kontaktu s EEOC a ohledně jejich vyšetřování vedli hned několik debat. K žalobě ale došlo zejména z toho důvodu, že komise údajně „nebyla schopna zajistit neformálními metodami přijatelnou smírčí dohodu.

Samotná žaloba ze strany EEOC byla dost rychle vyřešena, jelikož záhy poté, co vzešla oficiálně v platnost, Activision Blizzard vydal tiskovou zprávu, ve které sděluje, že se s EEOC bez větších problémů dohodli. Společnost tak souhlasí s vytvořením fondu pro zasažené zaměstnance, který bude mít hodnotu 18 milionu amerických dolarů.

To je v porovnání s čísly, která společnost minulý rok vydělala (podle všeho 8,1 miliard dolarů), poměrně zanedbatelné číslo. Výkonný ředitel Bobby Kotick dokonce pro letošní rok získá roční bonus v hodnotě 155 milionů dolarů.

V rámci tiskové zprávy se k celému problému vyjádřil a dodal:

„V naší společnosti není místo pro diskriminaci, obtěžování nebo pro nerovné zacházení jakéhokoliv typu a jsem rád za všechny zaměstnance, kteří odvážně sdělili své zkušenosti. Je mi líto, že někdo musel zažít nevhodné chování a zůstávám neochvějný ve svém závazku učinit z Activision Blizzard jedno z nejinkluzivnějších a nejrespektovanějších pracovišť na světě.“

Nevyužité peníze z fondu budou poté využity pro charitu.

S Activision Blizzard to jde v poslední době opravdu z kopce a potýkají se s jedním problémem za druhým. Nejprve to byla žaloba od kalifornské DFEH, která obvinila společnost z diskriminace a obtěžování žen, což vyústilo v odchod hned několika zaměstnanců. Další žalobu proti nim vyplnili jejich vlastní investoři a nesmíme také zapomenou na stále probíhající vyšetřování ze strany Securities and Exchange Commission (Komise pro cenné papíry).

Uvidíme, jak se bude vše nadále vyvíjet, ovšem v tuhle chvíli to pro Activision Blizzard nevypadá moc dobře. Společnost opouští spousty jejich zaměstnanců, a to včetně vysoko postavených zaměstnanců, kteří se podíleli na tvorbě Overwatch 2, na veřejnost se dostává stále více příběhů o zneužívání na pracovišti a světově známí streameři a influenceři bojkotují jejich hry. Navíc se dle všeho Activision Blizzard zbavuje důkazů o zneužívání a nehodlá spolupracovat s vyšetřováním.