Hideo Kojima je velkou osobností celého herního průmyslu. Přeci jen je otcem legendární herní série Metal Gear Solid a jeho nejnovějšího projektu Death Stranding. Ten sice neoslovil takové množství hráčů, ovšem kritici si tento Kojimův projekt zamilovali. Stejně tak jako jsou ikonické Kojimovy hry, je i marketing, který je doprovází.

Kdo by si nevzpomněl na vymyšlené studio Moby Dick a falešného vývojáře Joakima Mogrena, který pod taktovkou tohoto studia představil hru The Phantom Pain? Z té se následně vyklubal pátý díl série Metal Gear Solid s podtitulem The Phantom Pain. Podobné to bylo u P. T. neboli hratelné ukázky (Playable teaser). Tu vydalo studio 7780 a až po dokončení ukázky jste si uvědomili, že se jednalo o představení Silent Hills od Hidea Kojimy. Tato hra ale nikdy nespatřila světlo světa.

Přečtěte si také: Indie horor Abandoned vypadá skvěle a kombinuje strašidelné momenty s akčními pasážemi

Co společného s tím má malý hororový projekt od nizozemského studia? Ve skutečnosti mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Studio Blue Box Game, které představilo svojí realistickou hororovou hru Abandoned letos na jaře, totiž svým tweetem vyvolalo naprosté spekulační šílenství. Na jejich Twitteru se totiž objevil příspěvek, ve kterém se dočtete:

„Uhádněte jméno: Abandoned = (první písmenko S, poslední písmenko L). Odhalení se už blíží.“

Dokážete si jistě představit jaký název se v komentářích objevoval nejčastěji. Když vezmete v potaz, že titul vychází exkluzivně na PlayStation 5, je opředen rouškou tajemství a někdo napíše něco takového, prostě vás nenapadne nic jiného než Silent Hill. Vypadá to, jako bychom se dívali na další z Kojimových proslulých marketingů.

Jméno ikonické hororové série se objevovalo v komentářích opravdu často, stejně tak začalo být studio až moc spojováno s Hideo Kojimou. Nakonec museli vývojáři z Blue Box Game Studios zakročit. Dočkali jsme se tak dalšího tweetu, tentokrát se ale jednalo o omluvu.

 „Chtěli bychom uvést věci na pravou míru. Se společností Konami nemáme žádné vztahy. Silent Hill vlastní společnost Konami. Nemáme žádné vztahy s Hideo Kojimou. Nikdy nebylo naším záměrem lákat na název Silent Hill. Upřímně se omlouváme.“

Člověk by si řekl, že tady vše skončí. Hráči si řeknou, že bohužel žádné Silent Hill od Kojimy nebude a budou se těšit na novou zajímavou hororovou hru. Jak je vám všem ale jasné, tohle je teprve začátek.

Jednou zajímavou věcí je to, že Abandoned bude své další trailery a herní záběry odhalovat ve speciální aplikaci. Tu si stáhnete na svůj PlayStation 5 a v jasně daný čas se můžete těšit na trailer renderovaný přímo na konzoli. První ukázka hry se měla v aplikaci původně ukázat již 20. června/júna, později bylo odhalení o dva dny posunuto.

Je velice překvapující, že se Sony rozhodla jako testovací hru, pro tento nový typ marketingu, vybrat právě Abandoned od nizozemského studia Blue Box Game. Nejedná se o žádný velký projekt, stejně jako se nejedná ani o first-party studio. Mohlo by toto naznačovat, že Abandoned je něco mnohem většího, než je ve skutečnosti prezentováno?

Samotné studio Blue Box Game by se dalo považovat za jeden velký odkaz na Hideo Kojimu. Stačí se podívat na jejich jedinou vydanou hru, kterou je The Whisperer: A Paranormal Investigation. To je titul určený pro mobilní zařízení, jehož logo je černý otisk ruky, což velmi připomíná Kojimův nejnovější projekt Death Stranding.

Šéfem tohoto studia je Hasan Kahraman. Jeho iniciály jsou samozřejmě stejné s těmi Hidea Kojimy, ovšem to není vše. Když si necháte internetovým překladačem přeložit Hideo z japonštiny do turečtiny, vyleze vám z toho Kahraman. A to už je sakra velká náhoda, až si člověk pomalu začíná myslet, zdali to vůbec náhoda je. Navíc obě slova mají v obou jazycích stejný význam.

Přečtěte si také: Hideo Kojima chystá drastickou změnu a Death Stranding: Director's Cut pro PS5

Kahraman má také svůj YouTube kanál, který se jmenuje Twentyseven27. Zrovna 27. dubna/apríla bylo oficiálně zrušeno Silent Hills od Hidea Kojimy. K tomu všemu ještě můžeme přihodit aplikaci, kterou má Kahraman na App Storu. Ta nese název Go Fit XL a v jejím popisu najdeme, že slouží k „Personal Training (PT) Programs“. Také tam vidíte to P. T.?

Studio Blue Box Game také vydává své příspěvky v hodiny, které více odpovídají těm japonským než nizozemským, kde by dle všeho měli sídlit. Navíc v Nizozemsku najdeme kanceláře Guerrilla Games, first-party studia Sony, od něhož má Kojima technologii Decima Engine.

Dalším pěkným znamením odkazujícím na Kojimu je adresa twitterového účtu, která zní @BBGameStudios. Nebyla náhodou zkratka BB využita v Death Stranding? Ano, byla - Bridge Baby. Aby toho nebylo málo, logo studia připomíná to od PlayStation Studios.

Nápovědy nepřicházejí pouze ze strany studia Blue Box Game. Sám Hideo Kojima vydal pár věcí, které by mohly naznačovat spojitost s tajuplným nizozemským studiem. Například Kojima dal nedávno na své sociální profily příspěvek, ve kterém vychvaluje novou desku od kapely Joy Division. Na obalu desky jsou lesy, které jsou velmi podobné těm z Abandoned, a v ústřední skladbě pojmenované Atmosphere zase zaslechneme slova abandoned a silence.

Tahle asociace může někomu připadat trochu přitažená za vlasy, ovšem ta další už je mnohem víc uvěřitelná. Pomatujete si na představení režisérské verze Death Stranding, která byla odhalena v průběhu Summer Game Festu? Tak v traileru, který zde byl ukázán, můžeme vidět hlavního hrdinu Sama, jak leze do krabice, má modrou uniformu a na batohu nizozemskou vlajku. Pokud tohle není jasný odkaz na Blue Box Game Studios, tak už nic.

Asociací, které spojují Kojimu s Blue Box Game Studios a jejich hrou Abandoned, je opravdu hodně. Jednou z těch více zajímavých je také to, že Hasan Kahraman má ověřený PSN účet. Toto je vyhrazeno pro herní vývojáře a významné osobnosti herního průmyslu. K tomu všemu byla na tomto účtu hrána hra pojmenována Demon Blood. Tu na PlayStation Storu nenajdete a na jejím přebalu je Siren Head. O Siren Head se nedávno zmínil tvůrce hororových mang Junji Ito, který dle všeho s Hideo Kojimou probíral vzájemnou spolupráci.

Zda je Blue Box Game Studios dalším Kojimovým marketingovým tahem, zůstává otázkou. Ovšem tato hromada náznaků a spekulací, které Kojimu s tímto studiem spojují dohromady, nám dává naději, že Abandoned je opravdu Kojimovým tajným projektem. Můžeme jen doufat, že se brzy dočkáme odpovědí, které toto tajemství rozlousknou. Je velice možné, že se jich dočkáme 22. 6., kdy bude odhalen první trailer na Abandoned.

DŮRAZ NA REALISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ

Pokud se nic z 8. 4. 2021 nezměnilo, tak Abandonedvyjít na konci letošního roku pro PlayStation 5. Sony titul podporuje a už první ukázka naznačovala, že na tomhle projektu nemůže dělat nějaké malé neznámé studio.

Abandoned má nabídnout jedinečný osobní herní zážitek a klást důraz na realistické zpracování. Hlavní hrdina Jason Longfield se probudí v tajemném lese a nepamatuje si, jak se na tohle místo dostal. Rychle si ale uvědomí, že byl unesen, musí bojovat o přežití a utéct.

Každá událost má mít na Jasona vliv. Například po běhu bude vyčerpaný a bude mít problémy s přesnou střelbou. To samé se mu bude dít, když se bude příliš bát. Očekávat nemáme rychlou střílečku, v níž bychom běhali, mířili a stříleli. Tenhle titul vyžaduje skrývání a plánování každého výstřelu předtím, než vystřelíte. Navíc střelba bude realistická, tudíž pomalejší než v běžných střílečkách.

Chceme, abyste byli nervózní při každém setkání s nepřítelem a uvědomili si, že špatný pohyb může být rozhodujícím faktorem mezi přežitím,“ prozradili při oznámení tvůrci. Docílit toho mají s využitím bezdrátového ovladače DualSense. Díky němu máme pocítit každou interakci během hry - například zásah kulkou. Atmosféru bude dotvářet také 3D zvuk. Ten má pomoci v rozhodování v divočině.

Abandoned má na PS5 fungovat v nativním rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.