Už nějakou dobu je zjevné, že ve finském studiu Remedy mají plné ruce práce hned s několika projekty. Už zkrátka nejde o studio, které by v jeden čas dělalo jen na jedné velké hře, což dokázala třeba dohoda Remedy a společnosti Epic Games na vydání dvou zcela nových her - jednoho AAA titulu a jednoho menšího počinu. Přestože se nedávno objevily dosud nepodložené spekulace o tom, že oním AAA projektem je toužebně vyhlížený Alan Wake 2, oficiálně toho o obou hrách, které vydá Epic, moc nevíme. Nedávno jsme se pouze dozvěděli, že se obě odehrávají v jednom a tom samém světě.

Nyní však máme alespoň lepší představu o tom, v jaké fázi vývoje se hry od Remedy a Epicu nachází. Generální ředitel finského studia Tero Virtala ve čtvrtletním přehledu finančních výsledků Remedy prozradil, že práce na AAA projektu brzy vstoupí do fáze plné produkce, což znamená, že bude zahájen plnohodnotný vývoj. Dosud pravděpodobně probíhala pouze tzv. předprodukční fáze plná příprav. Menší titul je na tom dokonce ještě lépe a už se ve fázi produkce nějakou dobu nachází, což znamená, že jeho vývoj je v pokročilejší fázi.

Přečtěte si také: Multiplayerová hra od Remedy bude kooperativní

Daří se také ostatním chystaným projektům studia. Příslušný tým podle všeho dokončuje práce na singleplayerových kampaních pro multiplayerovou střílečku CrossfireX od studia Smilegate, která vyjde během letošního roku na Xbox One a Xbox Series X|S, a pro hru Crossfire HD. Ta má sice letos vyjít na PC, ale aktuálně cílí pouze na asijský trh.

Zároveň pokračuje vývoj multiplayerového pokusu známého jako Vanguard. Dříve se tímto pojmem označoval pouze tým, který měl v Remedy pracovat na větším množství multiplayerových live-service titulů poháněných enginem Unreal, nyní však už i samo studio označuje samotný projekt jako Vanguard. Virtala potvrdil nedávné informace, že půjde o kooperativní free-to-play titul, přičemž vývoj dle jeho slov postupuje dobrým tempem. Nějakou dobu již zjevně probíhá nejen interní testování, ale i externí, byť v omezené míře. To s největší pravděpodobností znamená pozvání malého množství externích testerů přímo do studia.

Navíc jsme se dozvěděli, že téměř všichni vývojáři zodpovědní za Control se již přesunuli k jiným titulům, včetně nového, vzrušujícího projektu v rané fázi vývoje. I v tomto případě můžeme zatím jen hádat a marně tápat ve tmě, Virtala však zmínil tento projekt a hry vydávané Epicem zvlášť, tudíž se zjevně nejedná o onen AAA titul, který financuje Epic Games. To opět potvrzuje nedávné informace, které naznačovaly, že Remedy aktuálně připravuje pět projektů - dvě hry financované a vydávané Epicem, Vanguard, kampaň pro CrossfireX/Crossfire HD a něco zcela nového od autorů Control.

Víme také, že minimálně jedna z her, na nichž studio nyní pracuje, se odehrává ve sdíleném univerzu Remedy, do kterého spadá Alan Wake a Control, ale už bohužel nevíme, která to přesně je. Jak se každopádně zdá, v Remedy mají víc než dost sil na to, aby se s tímhle vším poprali. Na konci prvního čtvrtletí roku 2021 se totiž studio mohlo pyšnit počtem 281 zaměstnanců.