Que pasa? Jste připraveni vydat se do centra Karibiku, držet Cuba Libre v jedné ruce, ve druhé kulomet a dělat vše pro svrhnutí El Presidente? Far Cry 6 přiletí na všechny platformy již 7. 10. tohoto roku a vzhledem k tomu, že jsem dostal možnost si tuto hru na pár hodin vyzkoušet dopředu, rozhodl jsem se dát dohromady několik osobních postřehů. Možná víte, že poslední dva díly této oblíbené série si v našich, dobře, v mých recenzích nevedly zrovna nejlépe. Připravte se tedy na 7 důvodů, proč si myslím, že to tentokrát dopadne dobře. Jdeme na to!

NÚMERO SIETE – VTAHUJÍCÍ ÚVOD

Začneme hned zkraje… samotným začátkem hry. Pokud si vzpomenete na Far Cry 5 i Far Cry: New Dawn, víte, že jejich úvod nebyl špatný. Atmosféra nějak fungovala, jen bylo všechno poněkud přitažené za vlasy. Šestý díl se ovšem tváří, že se znovu vrací ke kořenům. Společně s hlavní postavou jménem Dani Rojas se pokoušíte utéct z ostrovního státu Yara do zaslíbené Ameriky. Jen zrovna ve městě začne probíhat čistka, vaší jedinou šancí je dostat se na loď pryč a jak asi správně tušíte, teprve tam se to pořádně podělá. Nicméně, atmosféra úniku z totalitní země po vzoru bratří Mašínů působí přinejmenším uvěřitelně.

NÚMERO SEIS – POSTAVA MLUVÍ

Teď se vrátíme do historie ještě mnohem dál, tedy až k prvnímu dílu. Ve Far Cry 6 totiž stejně jako na začátku série vaše hlavní postava nejen, že mluví, ale dokonce ji v různých cut-scénách můžete i vidět. Dani Rojas, ať už si vyberete muže či ženu, je tak postava s vlastním hlasem, charakterem i historií a konečně k ní můžete také mít nějaký vztah. Dani pochází přímo z Yary a tak vlastně poprvé v sérii nehrajeme za cizince, jenž se dostal na nějaké území. Perfektní je také to, že vás ostatní dokážou vlastním jménem dokonce i oslovit. Když mi totiž v předchozích Far Cry neustále říkali jen zelenáči, rookie či juniore, a to i po tom, co jsem osvobodil dvě třetiny země, byla to neskutečná otrava.

NÚMERO CINCO – UŽ ŽÁDNÁ ČÍSLA

Pokud mě něco na pětce a New Dawn doopravdy štvalo, byly to levely nad hlavami nepřátel. To, že se někoho pokoušíte zabít sniperkou a musíte se trefit do hlavy dvacetkrát za sebou, byla ta naprosto nejretardovanější designérská… no, asi víte co.. Far Cry 6 nadále využívá systém health barů, na pozadí rozhodně běhají čísla, hra vám je ovšem už nevmetá s každým výstřelem do obličeje. Dokonce vypadají, že odráží i realitu. Nenarazil jsem tak na žádného nepřítele, kterého bych nemohl tiše sejmout jednou ranou. Neznamená to ovšem, že by každý padnul na jednu ránu. Ve hře jsou i tužší nepřátelé, ale ty poznáte například podle velmi komplexní zbroje a ne podle motorkářské helmy. Snad to tak vydrží celou hru.

NÚMERO CUATRO – AMÍGOS

O systému Amígos jsem vám už povídal ve svém prvním preview. Sausage dog, jezevčík na vozíčku jménem Chorízo, je prostě boží a jako maskot prodává Far Cry 6 každému, komu jsem o něm povídal. Ze zvířecích společníků není jediný. Krokodýl Guapo dokáže být také roztomilý... svým způsobem... a hlavně vám dokáže pomoct v boji! Tím zvířata nekončí, v trailerech jsme také mohli zahlédnout například i pankáčského kohouta Chicarróna. Vypadá to, že klasickým lidským společníkům už v sérii odzvonilo.

NÚMERO TRES – INDIANA JONES

Ve Far Cry 6 budete mít k dispozici hák s lanem a zdá se, že si akrobatických hrátek užijeme více než dříve. V průběhu hraní jsem dokonce narazil na kobku s mayským pokladem a lehkými logickými hádankami. Nezbývá tedy než doufat, že jich ve hře bude více. Už v samotném demu jsem pro jistotu vymetal pozadí každého vodopádu. Marně...

NÚMERO DOS – GIANCARLO ESPOSITO

Far Cry se vždy vyznačovalo dokonale zlými záporáky a El Presidente Antón Castillo nebude jiný. Herecké obsazení Giancarla Esposita byla v tomto ohledu sázka na jistotu a už od sledování Breaking Bad mám pocit, že jsem lepšího záporáka snad nikdy neviděl. Arogance vepsaná do tváře, pocit bezmoci, když jste v jeho přítomnosti... to je esence, která nové Far Cry rozhodně nakopne. Pochválit musím i celý zbytek hereckého ansámblu. Snad každý, s kým jsem se ve hře potkal, měl svou duši, ať to byla mladá vůdkyně odporové skupiny Libertad Claru Garcia, či staré odbojářské páky jako Juan Cortez nebo El Tigre.

NÚMERO UNO – BELLA CIAO

O partigiano portami via,

o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao

Pozor, pozor, tady ustupujeme od španělštiny k italské lidové písni spojené s partizánským protifašistickým hnutím, Bella ciao. Píseň v poslední době proslavil zejména seriál La Casa de Papel. Sám zrovna teď posledních pár týdnů ujíždím na latino rytmech a věděl jsem, že se v soundtracku můžu těšit například i na Makarenu. Pak jsem ale dostal jasný cíl – zničit co nejvíc z plantáže zvláštní odrůdy tabáku jménem Viviro. Do ruky jsem dostal plamenomet a z rádia začalo tiše hrát... Bella Ciao. Okamžitě jsem se dostal do bitevního zápalu a bylo mi naprosto jedno, kolik zdraví mi zbývá, protože jsem byl připraven spálit na popel celý svět! 

Seppellire lassù in montagna,

o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao...