Sedmý díl kultovní české point-and-click adventury Polda zažívání těžké časy. Nové dobrodružství neotřelého detektiva Pankráce drtí piráti. Warez verze se objevila na internetu hned po vydání a je o ni velký zájem, zatímco prodej hry spíše stagnuje a náklady ještě nebyly pokryty.

Přitom na různých torrentech, warez fórech a Ulož.to bylo zaznamenáno více než 60 tisíc impresí týkající se Poldy 7. To je děsivé zejména s ohledem na to, že na Hithitu vznik hry podpořilo 1208 lidí, na Steamu má pouhých 62 recenzí a statistiky SteamDB ukazují, že Poldu 7 legálně hrají pouze stovky hráčů.

„Hned po vydání se objevila pirátská verze. Když k tomu napíšu komentář, lidé mi sprostě nadávají,“ postěžoval si hlavní vývojář Petra Svoboda kolegům z Vortexu. Svoboda se snaží pirátské verze své hry z internetu vymazat, ale je to boj s větrnými mlýny, který mu zabírá téměř veškerý čas.

„Občas do těch pirátských diskuzí napíšu nějaký apel, ale víceméně se setkávám s tuhým odporem a lidi na mě opravdu vulgárně hnusně nadávají,“ dodává Svoboda s tím, že pirátská verze Poldy 7 se na internetu objevila ještě před oficiálním vydáním, pochází tudíž od člověka, jenž titul finančně podpořil v rámci crowdfundingu na Hithitu, kde se na Poldu 7 vybralo 1 437 011 Kč.

Tuto částku rádi zmiňují ti, co si Poldu 7 nelegálně stáhnou. Tvrdí, že autoři vybrali 359 % požadované částky (cílem bylo 400 000 Kč) a další peníze nepotřebují. Přitom ale tito lidé zapomínají, že vývoj her je mnohem nákladnější. Plus nemalou částku jistě stál český dabing s profesionálními herci jako je Luděk Sobota v roli detektiva Pankráce, Petr Rychlý jako Čestmír Rozmázl, Bára Štěpánová, Tomáš Matonoha, Pavel Vondra, Bohdan Tůma a další.

Nikdo netvrdí, že kdyby na internetu nebyla nelegální verze, že by to větší část těch, co si ji stáhli, přimělo si Poldu 7 koupit. Martin Schovanec, spolumajitel obchodu Xzone, poukazuje na skoro nulový marketing. 90 % objednávek přišlo v posledních dvou týdnech, přitom hru měli v nabídce od začátku letošního roku.

„Nakonec tyhle negativní zprávy s pirátstvím můžou pomoct, protože plno fandů Poldy se o novém dílu dozví,“ konstatuje Schovanec.

VELKÉ PLÁNY V OHROŽENÍ

Snad má Martin Schovanec pravdu. V opačném případě hodí Petr Svoboda další plány do koše a půjde si vydělávat jako běžný programátor, aby se uživil. O jaké plány jde? Petr Svoboda by rád přinesl na Steam starší díly Poldy, vytvořil remaster druhého dílu, který patří mezi ty nejoblíbenější, případně se pustil do vývoje úplně nového Poldy a nějaké temné adventury.