Insomniac Games vylepšili Ratchet & Clank z roku 2016. Zaměstnanci Sony obdrží štědré bonusy za úspěch PS5. Kojima Productions po 10 letech opouští skladatel. Bloober Team není na prodej.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Vydavatelská společnost 505 Games koupila práva na kyberpunkovou parkourovou akci Ghostrunner od All in Games. 505 Games získali práva za 5 milionů eur a slibují další podporu pro Ghostrunner na počítačích i konzolích od vývojářů z polského studia One More Level. All in Games budou dostávat část ze zisků.

- Studio Insomniac Games vylepšilo akční plošinovku Ratchet & Clank z roku 2016. Stačila aktualizace menší než 90 MB na to, aby hra na konzoli PlayStation 5 fungovala při 60 snímcích za sekundu.

Přečtěte si také: Policie rozbila největší gang prodávající cheaty do her

- Paradise Lost se po PC, PlayStationu 4 a Xboxu One dostane na Nintendo Switch. Na Steamu se za první čtyři dny prodalo více než 12 000 kusů. Polské studio PolyAmorous je nadšeno a věří, že jejich hra bude populární také na Switchi.

- Zaměstnanci Sony v Japonsku obdrží štědré bonusy za úspěch PlayStationu 5. Nová generace konzole od Sony překonala všechny dosavadní rekordy a jen v roce 2020 bylo prodáno přes 4,5 milionu kusů. Dalších 18 milionů chce společnost prodat v letošním roce. Říká se, že japonští zaměstnanci dostanou odměny, které odpovídají jejich sedmiměsíčnímu platu.

- Japonské studio Kojima Productions po více než deseti letech opouští Ludvig Forssell, skladatel hudby pro Death Stranding, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Forssell pracoval také na audiovizuálních efektech pro P.T. demo, které mělo sloužit jako ukázka pro budoucí Silent Hills projekt. Ten ale společnost Konami zrušila. Forssell se stává nezávislým skladatelem, s Kojima Productions tak může v budoucnu spolupracovat. V týmu vedeném Hideo Kojimou vzniká nový projekt. Pravděpodobně jde o Death Stranding 2.

- Čínský gigant Tencent získal pětiprocentní podíl ve studiu Game Science, které připravuje zajímavou akční adventuru Black Myth Wu Kong. Tencent nebude zasahovat do vývoje, má pouze menšinový podíl a hra zůstává nezávislou.

- Bezplatná akce Warframe bude konečně vylepšena pro Xbox Series X/S. Na výkonnější verzi konzole nové generace od Microsoftu poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Patch dorazí tento měsíc. Pro PS5 byla hra vylepšena již v loňském roce.

Přečtěte si také: Stav multiplayeru Cyberpunku 2077 je záhadou. Byl zrušen?

- Na Steamu za minulý týden zůstává nejprodávanější vikinský survival Valheim. Následuje Subverse, Valve Index VR Kit, Half-Life: Alyx, Outriders (předobjednávky), Grand Theft Auto V, It Takes Two, Counter-Strike: Global Offensive - Operation Broken Fang, The Witcher 3: Wild Hunt - Game of the Year Edition a Cyberpunk 2077.

- Sci-fi thriller Deliver Us The Moon na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S má nabídnout fascinující atmosféru a vizuální efekty díky ray-tracingu a grafickým vylepšením. Oproti PS4 a Xbox One verzím dojde i k vyššímu nativnímu rozlišení. Aktualizace bude zdarma pro všechny, co si dříve Deliver Us The Moon koupili.

- Ubisoft se chystá vypnout servery pro 8 svých her a odstřihnout je od online funkcí. 22. 5. 2021 nebudou online fungovat tituly Anno 1404, Assassin’s Creed 2, Far Cry 2, Might & Magic – Clash of Heroes, Might & Magic X – Legacy, Prince of Persia: Forgotten Sands, Splinter Cell Conviction a The Settlers 7.

- Tokio Game Show se letos uskuteční, známý japonský veletrh bude ale v digitální verzi, a to od 30. 9. do 3. 10. 2021. Organizátoři lákají na nový systém, který umožní vystavovatelům a účastníkům odvětví organizovat soukromé online schůzky. Všechny prezentace a diskuze budou streamovány online s anglickým překladem. Existuje také plán na možnost zahrát si speciální demoverze jednotlivých titulů, které budou prezentovány. Pro tisk bude v kongresovém centru Makuhari Messe v Čiba pořádaná fyzická akce.

- Polské studio Bloober Team chce zůstat nezávislé, nemá zájem o akvizice ani fúze. Tvůrci psychologických hororů The Medium, Observer a Blair Witch mají velké plány.