Stealth akce Tom Clancy's Splinter Cell oslavuje 20. výročí. U této příležitosti Ubisoft zlevnil starší díly série, nabízí první díl zdarma a přináší první pohled na připravovaný remake.

První díl Splinter Cella si můžete zdarma vyzvednout v Ubisoft Store. Tam si také můžete pořídit Splinter Cell Double Agent za 2,50 eur, Splinter Cell Blacklist za 4 eura nebo Tom Clancy's Origin Collection za 8,61 eur. Ta kromě prvního dílu obsahuje původní Ghost Recon, Rainbow Six a EndWar.

Tím hlavním jsou ale artworky z rané fáze vývoje remaku Splinter Cella. Nachází se na samém počátku vývoje a je postaven na moderním Snowdrop enginu z The Division. Cílem je dosáhnout grafiky nové generace a moderní hratelnosti, která si získá veterány i nové fanoušky, a zároveň zachovat ducha a témata původní hry.

„Po dvaceti letech se můžeme podívat zpět na zápletku, postavy a celkový příběh hry a provést některá vylepšení – věci, které nemusely zestárnout zrovna dobře,“ řekl kreativní ředitel Chris Auty. „Ale jádro příběhu, jádro zážitku zůstane stejné jako v původní hře.“

I když je remake ještě hodně daleko, tak technický ředitel Christian Carriere prozradil, že jedním z velkých vylepšení bude umělá inteligence. „Voják speciálních jednotek bude samozřejmě lépe vycvičený,“ uvedl Carriere s tím, že se jejich chování bude lišit od běžných členů ochranky, kupříkladu jinými průniky do místností.

„Můžeme zlepšit zapojení AI, to, jak reaguje a na co reaguje. Můžeme vylepšit hru na kočku a myš mezi Samem a nepřáteli, a to zejména díky tomu, že se naši nepřátelé chovají jako trénovaní profesionálové,“ dodal vedoucí herní designér Andy Schmoll.

Vývoj remaku vede studio Ubisoft Toronto (tým předtím vedl vývoj Far Cry 6). Před časem jsme se z pracovních nabídek dozvěděli o úpravě příběhu, aby více seděl moderním hráčům.

Původní Splinter Cell vyšel 17. 11. 2002 jako exkluzivní titul pro Xbox. Následující rok byl portován na PC, PlayStation 2, GameCube a Mac. Postupně se série stala jednou z nejlepších stealth ság, stejně jako Deus Ex nebo Hitman. Poslední díl pod názvem Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist vyšel v roce 2013.

Splinter Cell se zaměřuje na Sama Fishera, agenta speciálních operací tajné organizace NSA Third Echelon. Bývalý příslušník námořnictva SEAL se díky svému suchému smyslu pro humor – a hlasovému projevu Michaela Ironsidea – stal od samého začátku ikonickou postavou. Sam Fisher dosud hrál v šesti hlavních hrách Splinter Cell a vedle toho se objevil i v sériích Ghost Recon a Rainbow Six.

Video k oslavě 20. výročí Splinter Cella