Dnes je významný den. 20. výročí oslavuje celá divize Xboxu a značka Halo. Nedávno stejné narozeniny oslavilo také mistrovské dílo v podobě Metal Gear Solid 2 od dnes už legendárního Hidea Kojimy.

Na oslavu dvacátých narozenin Xboxu si vzpomněl Seamus Blackley. Otec historicky první konzole od společnosti Microsoft poslal fanouškům milou zprávu. V té zdůraznil, že bez podpory hráčů a fanoušků by nikdy nedošli tak daleko. Právě hráči mají podle něho tvořit 60 % celého úspěchu Xboxu.

„Bez podpory lidí, kteří podstoupili riziko a koupili si ji [konzoli Xbox], by se to nikdy nepodařilo. Přesvědčili matku, otce, přítele nebo přítelkyni, že vlastnit Xbox od společnosti, která vytvořila Excel, je v pořádku. Zejména v roce 2000 to byla velká věc. Nebyla to samozřejmost. Být fanouškem Xboxu v té době vyžadovalo odvahu. A toho si opravdu vážím. Zásluha je na vaší straně. Děkuji vám,“ uvedl Blackley.

Abychom jeho příspěvek pochopili, je vhodné připomenout, že první Xbox byl vytvářen v době, kdy si trh podmanil první PlayStation a vyšel rok a několik týdnů po uvedení PS2. Navíc Microsoft válčil na více frontách, zatímco Sony se soustředila na PlayStation.

S ohledem na konkurenci se prvního Xboxu prodalo 24 milionů, zatímco PS2 se stala nejprodávanější konzolí všech dob a zatím její úspěch napodobily pouze handheldy Nintendo DS. PS2 má na kontě více než 155 milionů prodaných kusů.

Nedávno se Blackley omluvil společnosti AMD za to, že si pro původní Xbox na poslední chvíli vybral procesor Intelu. „Stál jsem na pódiu při oznámení s Billem Gatesem a oni byli přímo v první řadě a vypadali tak smutně,“ prohlásil tvůrce Xboxu o inženýrech z AMD v sále. „Nikdy na to nezapomenu. Tolik mi pomáhali s prototypy. S prototypy, na kterých doslova běžely ukázky z oznámení o uvedení na trh na hardwaru AMD. Připadal jsem si jako osel.“

V dalším tweetu uvedl, že Microsoft vyměnil AMD za Intel z politických důvodů.

Dnes v 19:00 začne speciální vzpomínkový živý přenos. Během něj nemáme očekávat žádná nová oznámení. Přesto by ale mohlo dojít na rozšíření knihovny zpětně kompatibilních her. Došlo totiž k nečekané aktualizaci starších titulů. Hry ze sérií Fallout, The Elder Scrolls, Fable, Dead Space, Dragon Age czy a Star Wars obdržely patche, které naznačují vylepšení a/nebo přidání do katalogu zpětné kompatibility.

Tím hlavním překvapením má ale údajně být vydání bezplatné multiplayerové části Halo Infinite. Zatím se o tom pouze spekuluje, tak uvidíme, zda na 20. výročí Xboxu a značky Halo společnost překvapí.

Nedávno byl významný den pro komunitu PlayStationu. 13. 11. své dvacáté narozeniny oslavila stealth akce Metal Gear Solid 2 od Hidea Kojimy. Tato hra se nesmazatelně zapsala do historie. Kojima se na Twitteru podivil, že už je to 20 let, co titul dorazil na PS2. Později se hra dostala na Xbox a PC s podtitulem Substance.