Dnes večer jste mohli sledovat on-line vyhlášení 11. ročníku slavnostního předávání cen autorům nejpřínosnějších českých her roku 2020 a k tomu vyhlášení veřejné kategorie Česká hra dekády. Letošního ročníku jsme se ujali my, redakce Indiana, a bylo nám velkou ctí se pod 11. ročník v rámci produkce podepsat. Záznam si můžete pustit úplně nahoře.

Celkem sedm vítězů si odneslo nádhernou cenu a plaketu za vyhranou kategorii. Na předávání dorazila kromě vítězů také řada vážených hostů včetně novináře Jaromíra Möwalda, streamera Petra Žaluda alias CzechClouda, novináře Jirky Bigase z VORTEX.CZ, novinářů Šárky Tmějové a Václava Pecháčka z GAMES.CZ, novináře Tomáše Otáhala alias Gelua z INDIAN-TV.CZ, herního experta Jakuba Červinku a moderátora Mikoláše Tučka. Hosti nás společně s moderátorem Filipem Kraucherem provázeli celým večerem, a to formou krátkých rozhovorů. Součástí předávání byly i informativní předěly, které se vázaly k jednotlivým kategoriím a byly zároveň ohlédnutím do historie českých her. 

Teď už ale k výsledkům. Odborná porota z řad expertů, vývojářů a herních novinářů hlasovala v šesti kategoriích. Hlavní cenu Česká hra roku 2020 si odnáší neobvyklý a jedinečný titul Creaks od studia Amanita Design, který obdržel cenu i za audiovizuální zpracování.

Ceny titul získal za kreativní vyprávění příběhu a propracovaný design úrovní a hádanek. Creaks je vskutku jedinečná plošinovka, která zas a znovu dokazuje, že Amanita ví, co dělá a má pro podobné unikátní hry opravdu talent.

Při hraní Creaks uslyšíte vrzání nejen oživlého nábytku, ale i vašich mozkových závitů

Kategorii Technologického řešení za rok 2020 vyhrála Mafia: Definitive Edition od Hangar 13. Výhru si zasloužila hra hlavně za perfektní kvalitu dabingu. Remake nás nejen vrátil do minulosti, ale zároveň vdechnul zcela novou a kouzelnou atmosféru městu Lost Heaven. Vývojáři v Hangaru 13 ukázali svůj talent a potenciál, který se snad v příští hře ukáže v ještě lepším světle.

Nejlepší českou hrou roku 2020 z pohledu herního designu byl zvolen psychologický horor Someday You'll Return od studia CBE Software. Získal ji za skvělou atmosféru, kterou tvoří úžasná grafika i správně využité audio. Do příběhu vás titul vtáhne a jen tak nepustí, dokud ho nedokončíte.

V kategorii free-to-play her roku 2020 se na prvním místě umístil Shadowgun War Games od brněnského studia Madfinger Games. Titul byl bohužel v roce 2021 uzavřen, ale je považován za neoceněnou a propracovanou first-person střílečku soustředící se na multiplayer. Jen měl zkrátka smůlu a nedokázal si najít dostatečné množství hráčů, což se v segmentu mobilních her často stává.

Síň slávy za rok 2020 rozšířil in memoriam Lukáš Ladra za dlouhodobý přínos české herní kultuře. Byl zakladatelem a prvním šéfredaktorem Excaliburu, prvního českého časopisu věnovaného počítačovým hrám. Bohužel, v březnu 2012 nečekaně zemřel. František Fuka ho pojmenoval otcem české herní žurnalistiky. Dříve se do síně slávy dostala jména jako Martin Klíma, František Fuka, Miroslav Fídler a Tomáš Rylek.

Poprvé v historii České hry roku měli hráči možnost ovlivnit výsledky ve veřejné kategorii Česká hra dekády a zvolit tu podle nich nejlepší za roky 2010 až 2020. Výběr to byl vskutku pestrý. Hlasovalo se například pro nezávislý budovatelský hit Factorio, úspěšný VR titul Beat Saber, středověké Kingdom Come: Deliverance, původní druhý díl Mafie, historický Attentat 1942, Armu 3, Euro Truck Simulator 2, American Truck Simulator, Space Enginners, Project Hospital nebo třeba pro Ministry of Broadcast.

Vyhrát ale mohla pouze jedna hra. Nejvíce hlasů od hráčů získal středověký RPG titul Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios. Vyšel na začátku roku 2018 s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Jedná se o realistickou hru na hrdiny s výpravným dobrodružstvím v Čechách po smrti Otce vlasti, císaře Karla IV., jež vedla k husitským bouřím. Scénář napsal Daniel Vávra z pohledu syna vesnického kováře Jindřicha, který je odhodlaný vypátrat a ztrestat vrahy svých blízkých.

Bez draků i bez magie. Kingdom Come: Deliverance je perfektní RPG s nezapomenutelným soubojovým systémem

Kingdom Come: Deliverance bylo oceněno za bohatý dobrodružný příběh, zajímavou historickou atmosféru, detailně zpracovaný svět a skvělý, leč obtížný soubojový systém.

Rok po vydání Warhorse Studios koupila společnost Embracer Group za 42,8 milionu eur a přidala studio pod divizi Koch Media. Celosvětově se prodalo 4 miliony kopií hry. V současné době by vývojáři měli pracovat na pokračování.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY UDÍLENÍ CEN ČESKÁ HRA ROKU 2020 JSOU: 

kategorie Česká hra roku 2020 

  • 1. místo: Creaks od Amanita Design 
  • 2. místo: Someday You’ll Return od CBE Software 
  • 3. místo: Mafia: Definitive Edition od Hangar 13 

KATEGORIE HERNÍ DESIGN 

  • 1. místo: Someday You’ll Return od CBE Software 
  • 2. místo: Creaks od Amanita Design 
  • 3. místo: Ministry of Broadcast od Ministry of Broadcast Studio 

KATEGORIE AUDIOVIZUÁLNÍ DESIGN 

  • 1. místo: Creaks od Amanita Design 
  • 2. místo: Someday You’ll Return od CBE Software 
  • 3. místo: Mafia: Definitive Edition od Hangar 13 

KATEGORIE TECHNOLOGICKÉ ŘEŠENÍ 

  • 1. místo: Mafia: Definitive Edition od Hangar 13 
  • 2. místo: Medieval Engineers od Keen Software House 
  • 3. místo: Shadowgun War Games od Madfinger Games 

KATEGORIE FREE TO PLAY 

  • 1. místo: Shadowgun War Games od Madfinger Games 
  • 2. místo: Trust me I got this od Circus Atos 
  • 3. místo: Hopply od Clayburger 

KATEGORIE SÍŇ SLÁVY

  • Lukáš Ladra 

online kategorie Česká hra dekády 2010-2020 

  • 1. místo: Kingdom Come: Deliverance od Warhorse Studios 
  • 2. místo: Beat Saber od Beat Games 
  • 3. místo: Mafia 2 od 2K Czech 

Mediálními partnery České hry roku 2020 byli INDIAN, VORTEX, GAMES.CZ a CzechCloud. 

Generálními partnery České hry roku 2020 byli ARKANCE SYSTEMS, internetový obchod CZC.CZ, Herní-kupony.cz a také herní monitory SAMSUNG řady Odyssey.