Intel s AMD na trhu procesorů soupeří už delší dobu a tenhle souboj teď AMD vyhrává. Tohle se nezmění ani s novou generací Intelu, díky jednojádrovému výkonu by ale mohla porazit AMD ve hrách.

Jedenáctá generace byla poprvé představena na technologické konferenci CES 2021. Tehdy jsme ale viděli některé specifikace pouze vlajkové lodi a mobilní procesory do laptopů. Nová generace se začne prodávat 30. března/marce.

Specifikace nejsou oficiální ani definitivní, a tak je možné, že se ještě něco změní. Podle WCCFTECH ale už jen k lepšímu.

Přečtěte si také: Intel rozšiřuje 14. generaci desktopových procesorů: Přichází 65W a 35W modely

Intel po několika letech výrazně mění architekturu, a také zaměření procesorů. PCIe 4 zase o něco dotahuje AMD, ale asi nejvýznamnější změnou je redukce počtu jader na 8. To přinese na úkor celkového výkonu to, že si procesor povede lépe ve hrách.

Intel dohromady představí deset procesorů řad i7 a i9, minimálně tedy v blízké budoucnosti. Navržený tepelný výkon se tady pohybuje od 35 W až ke 125 W, takže tu rozhodně je prostor pro výběr.

Vlajková loď, procesor Core i9, zvládne jednojádrový boost až 5,3 GHz, což je skvělý výkon. Zároveň je slušný i boost všech jader na 4,8 GHz.

Navíc, díky tomu že Intel používá 14nm procesy, se jedenácté generaci asi vyhnou problémy s nedostatečnou produkcí.