Sony se za každou cenu snaží zastavit akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů. Majitel PlayStationu po regulačních úřadech požaduje, aby bylo Call of Duty společně s přidruženými vývojářskými týmy prodáno zvlášť jiné firmě. Pokud k tomu nedojde, chce Sony, aby americké, britské a evropské úřady spojení významného vydavatele s Xboxem neschválily.

Microsoft se postupně brání, vysvětluje úředníkům fungování videoherního světa a postupně podepisuje s jinými společnostmi smlouvy, které zaručují Call of Duty po dobu 10 let se stejným obsahem, kvalitou a ve stejný den na různých platformách a službách. Mimo jiné Microsoft podepsal smlouvu s Nvidií, aby CoD bylo dostupné v cloudové službě GeForce Now, a s Nintendem, takže se oblíbená first-person střílečka objeví také na Switchi. Stejnou smlouvu nabídl Microsoft také Sony, dokonce chce u PS5 nadále využívat přednosti ovladače DualSense. Sony ale takovou smlouvu odmítla podepsat.

„Nechci novou smlouvu na Call of Duty. Chci jen zablokovat vaši fúzi,“ měl 21. 2. 2023 podle Lulu Cheng Meservey, finanční ředitelky Activisionu Blizzard, prohlásit Jim Ryan, prezident a generální ředitel Sony Interactive Entertainment.

Microsoft se domnívá, že deset let je dostatečně dlouhá doba na to, aby Sony, jako přední vydavatel a přední konzolová platforma, vyvinula alternativy ke Call of Duty. Technologický gigant a majitel operačního systému Windows připomíná, že desetileté období bude přesahovat do příští generace a starší hry bude možné hrát mnohem déle díky životnímu cyklu konzolí a zpětné kompatibilitě.

Sony naopak tvrdí, že je pro ni nemožné nahradit Call of Duty, pokud by se Microsoft po vypršení smlouvy rozhodl mít tuto významnou sérii exkluzivně pro svůj ekosystém, tedy konzole Xbox a Windows.

Sony označuje Call of Duty za zásadní hru, blockbuster a AAA titul, jenž nemá konkurenci. Tato značka se jako jediná z videoherního světa dostala k licencím jako Star Wars, Game of Thrones, Harryho Potter a Lord of the Rings. Call of Duty má být dle Sony natolik populární, že ovlivňuje hráče při výběru konzole a její komunita je natolik zakořeněná, že i kdyby měl konkurent rozpočet na vývoj podobné hry, nedokázal by mu konkurovat. Hráči připomínají, že Sony kdysi pohřbila populární first-person akce Resistance od Insomniac Games a Killzone od Guerrilla Games, tak je může teď vykopat a pochlubit se novými díly.

Microsoft nevidí žádný důvod pro prodloužení desetileté smlouvy. Je ale nadále připraven s CMA a dalšími úřady konstruktivně diskutovat. CMA by měla vynést verdikt 26. 4. 2023. Evropská unie má rozhodnout o den dříve a u americké Federální komise se čeká na soud. Microsoft očekává, že bude mít akvizici Activisionu Blizzard dotaženou v létě.